Over Selma

slechthorenden helpen met hun hoortoestellen

De keuze die ik in 1995 maakte, heeft me uiteindelijk de expert gemaakt die ik nu ben.

Tijdens de opleiding logopedie raakte ik gefascineerd in de communicatieproblemen die vanwege slechthorendheid kunnen ontstaan. In 1995 koos ik er daarom voor om af te studeren in het vakgebied gehoor. Deze beslissing heeft de rest van mijn carrière bepaald.

Na mijn opleiding ben ik in loondienst gaan werken in de hoor-revalidatie. Gedurende 25 jaar heb ik binnen een academisch ziekenhuis ruim 700 slechthorenden individueel begeleid in het leren horen met hun hoortoestellen en het wennen aan hun ‘nieuwe gehoor’.

Ik deed dit met hart en ziel, maar besefte na zoveel jaren dat ik mijn vleugels uit wilde slaan. In 2024 heb ik daarom besloten om als hoorcoach mijn eigen bedrijf te starten, waarin ik met al mijn kennis en ervaring een veel grotere groep slechthorenden kan helpen.

In mijn aanpak tijdens de hoorcoaching ben ik aardig direct. Ik heb een nuchtere, concrete, maar ook vriendelijke aanpak, met zo nu en dan een beetje humor. Ik wijs mensen graag op de mogelijkheden die er zijn, maar verwacht wel dat zij hiermee zelf aan de slag gaan. Zonder inspanning ook geen resultaat!

Sprak iedereen maar zo duidelijk als jij …

Dergelijke uitspraken hoor ik zó vaak van cliënten. Het geeft me altijd een dubbel gevoel. Enerzijds geeft het me voldoening, want het geeft aan hoe goed in staat ben om met slechthorenden te communiceren. Anderzijds vind ik het telkens weer wrang, omdat er blijkbaar voor slechthorenden nog altijd heel veel winst te behalen is in het verstaan en de communicatie.

Alles draait om communiceren

Ik praatte eerder dan ik kon lopen. En met deze nieuw verworven vaardigheid om te communiceren was ik de héle dag bezig. Voor mijn ouders was dit soms behoorlijk vermoeiend! Communiceren, waarbij we écht met elkaar praatten en naar elkaar luisterden, waren binnen ons gezin altijd erg belangrijk.

Misschien is het dus niet zo vreemd dat ik later een opleiding heb gekozen waar álles draait om communiceren? Binnen de opleiding logopedie leerde ik over alle aspecten van het communiceren, zoals stotteren, spreken en taal, en over alles wat de communicatie kan verstoren. Het meest fascinerende aspect van de communicatie vind ik het gehoor. Daarom heb ik me al tijdens de opleiding in dit vakgebied gespecialiseerd en het als afstudeerrichting gekozen.

Ik vind de werking van het gehoor uitermate boeiend. Het hele proces van spraak of een geluid dat uiteindelijk in de hersenen wordt waargenomen, maar ook de punten in het proces waarop dit verstoord kan raken. Het begrijpen van de effecten hiervan op het verstaan en de communicatie. En het verbeteren van de communicatie wanneer deze vanwege slechthorendheid is verstoord.

Voor mij was het dan ook vanzelfsprekend dat ik na mijn opleiding binnen de hoor-revalidatie wilde gaan werken. Ik heb mij hier gedurende ruim 25 jaar ontwikkeld tot specialist in het communiceren van en met slechthorenden. Een van de belangrijkste dingen die ik in deze jaren heb geleerd, is dat hoor-revalidatie zoveel méér is dan alleen het aanpassen van hoortoestellen of een technische oplossing.

Hoe ik specialist geworden ben in verstaan en communiceren van slechthorenden?

Ok, let’s talk numbers:

Ik heb 25+ jaar ervaring in de begeleiding van slechthorenden en hun naasten. Hierdoor begrijp ik de uitdagingen waarmee zij in het dagelijks leven te maken krijgen.

Ik heb 700+ slechthorenden tijdens de eerste periode met hun hoortoestellen geholpen om eraan te wennen, en om hun verstaan en de communicatie te verbeteren.

Ik heb 5.000+ hoortrainingen gegeven met een veelvoud hiervan aan luisteroefeningen voor het verbeteren van het verstaan.

Ik heb 12.000+ (counseling)gesprekken gevoerd met slechthorenden en hun naasten voor het geven van inzicht in, en verbetering van het communiceren.

En toen was het tijd voor iets anders.........

De laatste jaren van mijn werk in loondienst voelde ik steeds meer de behoefte om op eigen benen te gaan staan. Met mijn kennis en ervaring kon ik zoveel meer slechthorenden helpen dan alleen de doelgroep die ik daar begeleidde, en ik wilde dingen op mijn eigen manier gaan doen. In 2024 besloot ik de sprong in het diepe te wagen, zegde mijn baan op en nam ik met een lach en een traan afscheid van mijn collega’s. Ik betrad een compleet nieuwe wereld, en ik zou liegen als ik zei dat het altijd makkelijk was. Ik ben dan wel de expert als het gaat om slechthorendheid en communiceren, ondernemen is iets wat ik echt heb moeten leren.

Soms met twee stappen vooruit en dan weer met één achteruit, ben ik gekomen waar ik nu ben. En het is het allemaal waard geweest. Omdat ik geloof dat verbeteren van het verstaan en de communicatie van slechthorenden veel meer is dan enkel hoortoestellen in je oren doen. Omdat ik geloof dat er in de huidige hoorzorg een groot gebrek is aan goede begeleiding voor mensen die net hoortoestellen gaan gebruiken. Omdat ik geloof dat slechthorenden met de juiste begeleiding veel meer uit hun hoortoestellen kunnen halen dan nu (te) vaak het geval is. En omdat ik graag vanuit mijn expertise een bijdrage wil leveren om dit te verbeteren.

Hoortoestellen aanschaffen zonder dat je leert hoe je ze goed gebruikt in de communicatie, is als een auto kopen zonder dat je een rijbewijs hebt.

Dat is hoe ik er over denk. Hoortoestellen zijn enkel een technische voorwaarde om beter te kunnen gaan verstaan. Maar wat je er uiteindelijk mee doet, hoe je ze optimaal gebruikt en hoe je de kwaliteit van je verstaan kunt beïnvloeden en verbeteren, dát moet je leren!

Voor zover ik kan nagaan, ben ik op dit moment de enige hoorcoach in Nederland die specifiek startende hoortoesteldragers begeleidt, én de enige die in het coachtraject luisteroefeningen voor verbetering van het verstaan (hoortraining) aanbiedt. Ik geloof dat voor een goede start en gewenning aan hoortoestellen dit onderdeel van de begeleiding erg belangrijk is.

Samenwerking tussen verschillende disciplines om het beste resultaat te bereiken vind ik cruciaal. Samen kom je verder! Dat betekent dat ik, wanneer ik zelf een antwoord niet weet of wanneer een hulpvraag buiten mijn expertise ligt, een beroep doe op mijn netwerk om mensen verder te kunnen helpen.

Het is niet nodig een langdurig of ingewikkeld traject te volgen om je hoortoestellen optimaal te leren gebruiken. Wel vraagt het inzet om dit te bereiken en inzicht om te begrijpen dat ‘zo goed mogelijk’ lang niet altijd hetzelfde als ‘goed’ is. Dat betekent dus ook dat hoortoestellen niet altijd zullen voldoen aan verwachtingen en dat soms teleurstelling moet worden geïncasseerd. Maar ook dat is een leerproces.

Ben je benieuwd wat ik jóu kan leren?

Wil je persoonlijk met mij in contact komen?