Traject HoorStart

Als je in 2 maanden wilt wennen aan je hoortoestellen, en direct een goede start wilt met horen en verstaan.

Je merkt, nu je de leeftijdsgrens van 50 jaar bent gepasseerd, dat je niet goed meer verstaat wat er gezegd wordt. Eigenlijk speelt dit al langer, maar je wordt er meer en meer mee geconfronteerd. Ook mensen in je omgeving valt het op, en je krijgt er steeds vaker opmerkingen over. Je bent onlangs begonnen met het dragen van hoortoestellen, maar het valt je flink tegen. Je ziet het totaal niet zitten met die dingen en je denkt dat je er niet aan kunt wennen. Eigenlijk heb je het al opgeven, nog voordat je goed en wel begonnen bent.

Maar je wilt wel beter horen en verstaan, en weet dat je daarvoor die hoortoestellen moet gaan dragen.

Want op dit moment word je iedere dag vele malen met de gevolgen van je slechthorendheid geconfronteerd.

Je merkt dat je veel dingen die gezegd worden niet verstaat. Omdat je in gesprekken telkens dingen mist raak je de grip op de zaken kwijt, en voel je je continu onzeker.

De veelvuldige miscommunicaties zijn een bron van ergernis tussen jou en je partner, en de irritaties lopen meerdere keren per dag hoog op. Je maakt je zorgen over jullie relatie.

Vroeger ging je graag naar feestjes, maar tegenwoordig blijf je liever thuis omdat je toch de gesprekken niet kunt volgen. Daardoor voel je je eenzaam.

’s Avonds ben je moe van de hele dag ingespannen luisteren. Je hebt geen energie meer om nog van de bank af te komen.

Maar het dragen van hoortoestellen blijft een probleem voor je, waar je zelf niet uit komt.

Als jij dit herkent, dan ben je op de juiste plek.

Je zoekt naar een oplossing, want…

Je wilt dat het beter wordt, zodat je gesprekken wél weer kunt volgen en je hier weer zekerder over voelt.

Je wilt weer met plezier kunnen deelnemen aan activiteiten, en wég van die sociale zijlijn waar je nu steeds vaker staat.

Je wilt dat er in de communicatie weer rust en ontspanning is tussen jou en je partner. Jouw slechthorendheid mag niet langer tussen jullie in staan!

Je wilt snel stappen zetten in de gewenning aan hoortoestellen en beter verstaan, maar je wilt niet uitgebreid werken aan de acceptatie of verwerking van je gehoorverlies.

Je wilt weer energie over houden om ook ’s avonds nog actief te zijn. Achter de geraniums zitten kan altijd nog!

En dat is precies waarmee ik je kan helpen........

Met het traject ‘HoorStart: Succesvol beginnen met hoortoestellen’ maak je  de optimale start met je hoortoestellen.

Succesvol beginnen met hoortoestellen

Met mijn ervaring in het individueel begeleiden van honderden slechthorenden en het verzorgen van duizenden hoortrainingen met een veelvoud hiervan aan luisteroefeningen, ben ik in staat om mijn begeleiding precies af te stemmen op wat jij nodig hebt, en op wat jij aankunt op basis van jouw mogelijkheden. Ik merk het direct op wanneer je excuses zoekt en prik hier makkelijk doorheen. Misschien houd je jezelf voor de gek, maar mij niet!

Enkel het aanschaffen van hoortoestellen is in heel veel gevallen niet voldoende om beter te gaan verstaan. Dat is enkel een voorwaarde. Een goede hoortraining is nodig om beter en sneller resultaat in horen en verstaan te bereiken, en om optimaal van de hoortoestellen te leren profiteren. De hersenen moeten de nieuwe informatie leren verwerken en interpreteren. Dit kun je trainen met luisteroefeningen. En leren waar je op let in de communicatie, maakt dat je je hoortoestellen veel doeltreffender kunt gaan inzetten.

Voor de instelling van de hoortoestellen wordt vaak gebruik gemaakt van algoritmes op basis van de hoortest. Ik geloof dat hiermee te weinig rekening wordt gehouden met individuele wensen en behoeften. Voor hoortoesteldragers, zeker als ze voor het eerst beginnen, is het bovendien vaak moeilijk om aan te geven wat zij veranderd zouden willen hebben aan de instelling van de hoortoestellen. De luisteroefeningen in het traject kunnen informatie geven over de verbeteringen die (wellicht) mogelijk zijn in de instelling van de hoortoestellen.

Ik geloof niet in ‘one size fits all’. Hoorcoaching en hoortraining is maatwerk. Afgestemd op jouw persoonlijke vragen, uitdagingen en mogelijkheden. Daarom is de inhoud en het verloop van ieder HoorStart Traject uniek.

Samenwerking tussen verschillende disciplines is nodig om het beste resultaat te bereiken. Samen kom je verder! Dat betekent dat ik, wanneer ik zelf een antwoord niet weet, een beroep zal doen op mijn netwerk om je verder te helpen.

HoorStart is jouw traject wanneer jij…

Er écht klaar voor bent om hoortoestellen te gaan gebruiken en je situatie te verbeteren. Geen excuses meer!

Je met concrete stappen wilt toewerken naar beter horen en verstaan. Dit traject past niet bij je wanneer je behoefte hebt aan uitgebreid werken aan de acceptatie van je gehoorverlies.

Je bereid bent om ervoor te werken. Gewenning en verandering kost inspanning!

Je op zoek bent naar heldere, persoonlijke 1 : 1 begeleiding. Je gelooft, net als ik, dat voor goed horen en verstaan meer nodig is dan simpelweg hoortoestellen in je oren doen.

Wat houdt het HoorStart traject in? 

De precieze inhoud van elk HoorStart Traject is uniek, maar de hoofdlijnen van elk traject zijn hetzelfde:

  • Gedurende 2 maanden krijg je (ongeveer) 6x een tweewekelijkse online sessie. Een sessie duurt 45 minuten.

  • Je wordt 1 : 1 persoonlijk begeleid door een coach met meer dan 25 jaar ervaring in het geven van hoortrainingen en counseling.

  • Je volgt een stappenplan voor het wennen aan het dragen van de hoortoestellen.

  • Je traint luistervaardigheden door gerichte oefeningen te doen, afgestemd op jouw mogelijkheden en hoorniveau. Deze oefeningen herhaal je thuis een aantal keer per week samen met een oefenpartner (iemand uit jouw omgeving). Herhaling is de sleutel tot resultaat!

  • Je leert communicatievaardigheden aan. Dit zijn technieken en strategieën die je kunt gebruiken in verschillende situaties, en die je helpen om beter te verstaan.

  • Je leert omgaan met je gehoorverlies in dagelijkse situaties. Gehoorverlies heeft een grote impact op allerlei aspecten van je leven, bijvoorbeeld door vermoeidheid. Je krijgt handvatten om hier mee om te gaan.

  • De instelling van je hoortoestellen wordt onder de loep genomen. Er kunnen (maximaal 2 keer) adviezen worden meegeven, waarmee je audicien de instellingen van jouw hoortoestellen mogelijk nog beter kan aanpassen aan jouw persoonlijke situatie. Wablief Hoorbegeleiding heeft zelf geen mogelijkheid om de instelling van de hoortoestellen aan te passen!

  • Aanvullende hulpmiddelen worden besproken. Naast hoortoestellen zijn er vaak ook andere hulpmiddelen die het verstaan met gehoorverlies makkelijker kunnen maken. Hierover kan advies worden gegeven.

  • Je krijgt een logboek waarin je je vorderingen en je hoor-ervaringen bijhoudt. Dit geeft je inzicht en houvast, waardoor je een betere kans van slagen hebt.

Gaan wij samen aan de slag?

Mijn naam is Selma, oprichter en eigenaar van Wablief Hoorbegeleiding.

Ik heb logopedie gestudeerd met als specialisatie het vakgebied gehoor, en werk sindsdien al meer dan 25 jaar in de hoor-revalidatie. Gedurende deze jaren heb ik meer dan 700 slechthorenden door middel van duizenden luisteroefeningen en counselinggesprekken geholpen om te leren wennen aan, en verstaan met hun hoortoestellen. Door deze jarenlange ervaring ken ik de uitdagingen waarmee slechthorenden en hun naasten in het dagelijks leven te maken krijgen door en door. Ik weet hoe hierin verbetering mogelijk is, en hoe we dit samen kunnen bereiken.

In 2024 heb ik besloten om als hoorcoach mijn eigen bedrijf op te richten. Hier kan ik nog veel meer mensen helpen met de hoor-revalidatie. Dit is belangrijk en noodzakelijk, want met enkel het aanschaffen van hoortoestellen ben je er nog niet. Daarmee begint de weg naar opnieuw en beter verstaan pas.

Door te oefenen met verstaan, communicatiestrategieën te leren toepassen en inzicht te verwerven in je eigen situatie. Dát is wat je helpt om je hoortoestellen te gaan gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn. Communiceren is meer, zoveel meer..........

 Mijn manier van benaderen tijdens de hoorcoaching is vrij direct. Ik ben nuchter, concreet en vriendelijk, en hou van zo nu en dan een beetje humor. Ik wijs mensen graag op de mogelijkheden die er zijn, maar verwacht wel dat zij hiermee zelf aan de slag gaan. Zonder inspanning ook geen resultaat!

Wil jij graag heel uitgebreid bespreken hoe moeilijk je het leven met gehoorverlies vindt, of heb je hulp nodig bij de acceptatie of verwerking van je hoorproblemen? Zoek dan nog even verder.

Wil je snel stappen zetten in gewenning aan hoortoestellen en beter verstaan? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Hoe ik specialist geworden ben in verstaan en communiceren van slechthorenden?

Ok, let’s talk numbers:

Ik heb 25+ jaar ervaring in de begeleiding van slechthorenden en hun naasten. Hierdoor begrijp ik de uitdagingen waarmee zij in het dagelijks leven te maken krijgen.

Ik heb 700+ slechthorenden tijdens de eerste periode met hun hoortoestellen geholpen om eraan te wennen, en om hun verstaan en de communicatie te verbeteren.

Ik heb 5.000+ hoortrainingen gegeven met een veelvoud hiervan aan luisteroefeningen voor het verbeteren van het verstaan.

Ik heb 12.000+ (counseling)gesprekken gevoerd met slechthorenden en hun naasten voor het geven van inzicht in, en verbetering van het communiceren.

En hoe is het voor jou als je je hoortoestellen goed hebt leren gebruiken?

Je ervaart meer ontspanning in gesprekken. Je hoeft minder ingespannen te luisteren, raakt minder vermoeid en houdt meer energie over voor andere belangrijke dingen in het leven. ’s Avonds bezoek je regelmatig vrienden of je maakt eindelijk goed gebruik van dat abonnement bij de sportschool. Iedere avond op de bank hangen is er niet meer bij!

Het deelnemen aan sociale activiteiten is weer een stuk prettiger. Tijdens verjaardagen en op feestjes kun je gesprekken weer (deels) verstaan. Je weet welke strategieën jou hierbij kunnen helpen. Je verstaat niet alles, maar kunt nu ook af en toe om een grap meelachen. En dat is al een hele verbetering. 

Je wilt je hoortoestellen nu niet meer missen. ’s Morgens direct na het douchen doe je ze in en elke dag weer ervaar je hoeveel meerwaarde ze hebben voor het horen en verstaan. De hele dag draag je ze, en je bent er helemaal aan gewend. Achteraf gezien bedenk je dat je deze stap veel eerder had moeten zetten.

Je kunt weer beter verstaan. Je hebt geleerd om optimaal gebruik te maken van je hoortoestellen, en je voelt je tijdens gesprekken weer ‘on top of things’. Je kunt in de meeste gevallen verstaan wat er wordt gezegd, en weet welke strategieën jou hierbij kunnen helpen.

Je ervaart meer zelfvertrouwen in gesprekken. Je hoeft niet continu meer te raden of in te vullen wat er wordt gezegd (en te hopen dat je het juist had!). Je weet nu wat er voor jou wel en niet mogelijk is in het verstaan, en voelt je veel zelfverzekerder.

Je ervaart meer rust in gesprekken. De communicatie tussen jou en je partner maar ook met familie en vrienden verloopt weer prettig, omdat er veel minder miscommunicatie en misverstanden zijn. Er zijn heus nog wel momenten dat je iets niet in een keer goed verstaat, maar dit leidt niet meer tot irritaties of zelfs ruzies met je partner.

Ben jij klaar voor een vliegende start met je hoortoestellen? 

Dan beginnen we eerst met een HoorScan gesprek. Altijd.

Ik kan in mijn 1 : 1 trajecten maar een beperkt aantal mensen begeleiden. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te bekijken of je in mijn traject op de juiste plaats bent, en of ik de juiste persoon ben om jou te helpen.

Ik ga graag zuinig om met jouw tijd en die van mijzelf. Daarom vraag ik je, wanneer je je aanmeldt voor een HoorScan gesprek, om van tevoren een korte vragenlijst in te vullen. Dit kost je maximaal 5 minuten, en het zorgt ervoor dat we onze tijd in het gesprek zo efficiënt mogelijk kunnen benutten. 

Tijdens het HoorScan gesprek bespreken we in 30 minuten jouw wensen, doelen en uitdagingen. Aan het eind van het gesprek hoor je van mij of dit traject bij jou past, hoe ik jou kan helpen en besluiten we of we samen aan de slag gaan.

Dit gesprek is alleen geschikt voor jou als:

  • je nu écht je hoortoestellen gaat dragen, dus geen excuses meer!

  • je serieus aan de slag wilt om maximaal profijt uit je hoortoestellen te gaan halen

  • je bereid bent om te werken voor een zo goed mogelijk resultaat

  • je beseft dat het volgen van het traject tijd, energie en doorzettingsvermogen vraagt

je ook met eventuele teleurstellingen kunt omgaan (hoortoestellen blijven een hulpmiddel!)

De investering voor dit traject bedraagt € 1297,- (inclusief BTW). De betaling kan ineens of in 3 termijnen van € 457,- worden voldaan. De eerste termijn betaal je voor de eerste sessie, de tweede termijn voor de derde sessie en de laatste termijn voor de vijfde sessie.

FAQ’s Hoorbegeleiding

  • Nee hoor. Je kunt gewoon gebruik maken van je desktop met webcam, of van je laptop. Het is wel belangrijk dat je een stabiele en snelle internetverbinding hebt. Goede (aparte) luidsprekers kunnen van toegevoegde waarde zijn, maar dit hoeft niet.

  • Ja, zeker! Het maakt niet uit of je voor het eerst hoortoestellen probeert, of dit al eerder hebt gedaan. In dit traject help ik je om in begeleide, kleine stapjes te wennen, zodat ook jij uiteindelijk met optimaal resultaat gebruik kunt maken van de hoortoestellen.

  • Dit gaat niet lukken. Hoortoestellen helpen je vooral goed in een rustige omgeving. In een omgeving met meer rumoer is het altijd lastiger om te verstaan. In deze situaties kun je wel extra  hulpmiddelen gaan gebruiken, wanneer je eenmaal aan de hoortoestellen bent gewend.

  • Om een optimaal resultaat uit het traject te behalen, verwacht ik van je dat je dagelijks 15-20 minuten tijd vrij maakt voor het doen van de opdrachten. Deze bestaan uit het invullen van het logboek en de oefeningen voor het verstaan.

  • De oefeningen voor het verstaan helpen je om nog sneller aan de hoortoestellen te wennen. De uitkomsten van de oefeningen geven ook waardevolle informatie over de instelling van jouw hoortoestellen. Met deze informatie kan je audicien de hoortoestellen nog beter instellen naar jouw persoonlijke wensen en behoeften.

  • Het logboek kun je uiteraard zelf invullen. De oefeningen voor het verstaan doe je samen met iemand uit je omgeving, een zogenaamde ‘oefenpartner’. Deze helpt je bij het voorlezen van het oefenmateriaal. De oefenpartner kan je eigen (levens)partner zijn, maar ook bijvoorbeeld een vriend of vriendin, de buurvrouw of je broer.

  • De oefeningen voor het verstaan helpen je om nog sneller aan de hoortoestellen te wennen, en om veel gerichter te luisteren. Hierdoor kun je beter gebruik maken van datgene wat je hoort met je hoortoestellen.

    De uitkomsten van de oefeningen kunnen ook waardevolle informatie geven over de instelling van jouw hoortoestellen. Met deze informatie kan je audicien wellicht de hoortoestellen nog beter instellen naar jouw persoonlijke wensen en behoeften.

  • De oefeningen voor het verstaan helpen je om nog sneller aan de hoortoestellen te wennen, en om veel gerichter te luisteren. Hierdoor kun je beter gebruik maken van datgene wat je hoort met je hoortoestellen.

    De uitkomsten van de oefeningen kunnen ook waardevolle informatie geven over de instelling van jouw hoortoestellen. Met deze informatie kan je audicien wellicht de hoortoestellen nog beter instellen naar jouw persoonlijke wensen en behoeften.

  • Hoortoestellen zijn geen ‘dingen’ die alleen door oude mensen worden gebruikt. Bovendien is het niet verstandig als je wacht met het dragen van hoortoestellen. Het maakt het wennen zeker niet makkelijker, en je verliest uiteindelijk bepaalde functies van je gehoor. Dit kun je later niet meer terugdraaien!

    Bovendien is er een verband tussen een gebrek aan sociale contacten en de kans op het ontstaan van dementie op latere leeftijd. Het niet dragen van hoortoestellen bij gehoorverlies heeft uiteindelijk altijd gevolgen voor de kwaliteit (en vaak ook voor de kwantiteit) van de sociale contacten.

    Alle reden dus om nú actie te ondernemen!